Ansök om personlig assistans / byta assistansbolag

Att ansöka om personlig assistans

Är du färd med att ansöka om personlig assistans via kommunen eller Försäkringskassan? Har du fått beslut och letar efter en assistansanordnare? Letar du efter ett tryggt assistansbolag där värdegrunden skrivits av medarbetarna och man lever värdegrunden varje dag? Vill du byta assistansbolag?

På Inspirera Assistans hjälper vi dig från ansökan – till din personliga assistans. Både vuxna och barn kan få personlig assistans. Kontakta oss för mer information om ansökan eller för att ansöka om personlig assistans.

Bli kund hos Inspirera Assistans

Kontakta oss i dag så lyssnar vi på dig och dina behov. Hos oss får du en samordnare som står vid din sida hela vägen, från ansökan till din personliga assistans.

Vi har hela den juridiska kunskapen och erfarenheten som krävs i alla situationer som kan uppstå under vägens gång. Du kan alltid med förtroende vända dig till oss på Inspirera Assistans med alla dina frågor rörande din, ditt barns eller anhörigs personliga assistans.

På Inspirera Assistans lever vi vår värdegrund som förkortas EKROT. Att vi är humana och medmänskliga är en grundförutsättning och när våra medarbetare fick välja ord som speglar Inspireras dagliga arbete så kom de fram till: Engagemang, Kompetens, Respekt, Omsorg och Trygget för varje individ. Här berättar våra medarbetare och kunder hur det är att arbeta och vara kund på Inspirera Assistans.

Att vara kund på Inspirera Assistans
Samordnare Maria om Inspirera Assistans

Byta assistansbolag, utförare eller assistanssamordnare

Du som är i behov av personlig assistans har rätt att välja vilken utförare du vill ha, såväl inom kommun som privat, detta har ingenting med själva beslutet att göra. Prata med oss om du har frågor gällande din personliga assistans och vill byta assistansbolag. Vi hjälper dig gärna i processen.

Kontakta oss för mer information eller för att byta till Inspirera Assistans.

Vem kan få personlig assistent?

Om du har en stor och varaktig funktionsnedsättning kan du ha rätt till personlig assistans. Med personlig assistans kan du få hjälp med grundläggande behov, att utföra dagliga aktiviteter, ha ett självständigt liv och delta i samhället. Personlig assistans är personligt utformat stöd som ska utföras av ett begränsat antal personer. Stödet ska möta dina behov och underlätta din vardag så att du kan leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.

En förutsättning är att du behöver hjälp med något eller några av de så kallade grundläggande behoven.

Grundläggande behov

De grundläggande behoven som berättigar till personlig assistans är hjälp med

  • Andning
  • Personlig hygien
  • På- och avklädning
  • Måltider, och här ingår sondmatning
  • Kommunikation med andra

Från 1 jan 2023 gäller även

  • Den som har psykisk funktionsnedsättning som behöver stöd för att förebygga att han/hon skadar sig själv, andra eller egendom
  • Stöd under större delen av dygnet på grund av medicinskt tillstånd som bland annat innebär fara för den enskildes liv eller hälsa

Ansök om personlig assistans hos kommunen eller försäkringskassan

Du kan ansöka om personlig assistans hos Försäkringskassan eller hos din kommun beroende på hur många timmar du behöver hjälp. Det är handläggaren hos kommunen eller Försäkringskassan utreda om du har rätt till assistansen. På Inspirera Assistans kan vi hjälpa dig i hela processen.

Info. ansökan hos kommunen

Om du behöver färre än 20 timmar per vecka (men mer än 3-7)

För att hitta var man ansöker via din hemkommun så är det lättast att “googla” exempelvis: “Funktionsnedsättning (här sätter du din kommuns namn) kommun”. Vi har samlat några länkar med mer information från ett urval av kommuner/områden här nedan.

Så här kan ansökningsprocessen se ut i exempelvis Stockholms kommun: 1. Ansök, 2. Träffa biståndshandläggare, 3. Beslut om stöd och service, 4. Välj utförare

Nedan har vi en lista med länkar till några fler kommuner så att du kan läsa om processen där.

Du kan alltid kontakta oss så hjälper vi dig genom processen via kommun eller försäkringskassa.

Sundbyberg stad
Uppsala
Norrköping
Linköping
Jönköping
Katrineholm
Lerum
Tranås
Bengtsfors
Huddinge

Info. ansökan hos Försäkringskassan

Om du behöver i genomsnitt 20 timmar per vecka eller mer

Försäkringskassans hemsida kan du läsa om hur du ansöker om personlig assistans för barn eller för vuxna:
Försäkringskassan om personlig assistans för vuxna
Försäkringskassan om personlig assistans för barn

Du kan alltid kontakta oss så hjälper vi dig genom processen via kommun eller försäkringskassa.

Personlig assistans – personlig assistent

Personlig assistans betyder att en eller flera personer (personliga assistenter) hjälper dig med sådant som du inte kan själv. Det gäller dig som har en omfattade funktionsnedsättning och behöver hjälp med grundläggande behov. 

Som vuxen ska din personliga assistent ska göra att livet flyter för dig och ska lyssna till just dina önskemål om hur du vill ha det i ditt liv.

Som förälder till ett barn med behov av assistans ska du tryggt kunna lämna ifrån dig ditt barn till en annan person under dagarna, eller veta att du kan sova lugnt medan någon annan vakar över barnet under natten.

Ansök om tjänst som personlig assistent

Att vara personlig assistent är ett mycket meningsfullt arbete och vi är stolta över våra assistenter. För att arbeta som personlig assistent hos oss krävs det servicekänsla, empati och ansvarstagande. Du är den som kommer att finnas nära och hjälpa din kund att leva ett liv som är precis lika meningsfullt som andra som inte har någon funktionsnedsättning.

Personliga assistenter på Inspirera hjälper kunden att leva sitt liv efter egna förutsättningar och önskemål och att få ett självständigt liv. Vi jobbar utifrån våra fyra värdeord EKROT, som står för Empati, Kvalitet, Respekt, Ömsesidighet och Tillgänglighet, för att skapa den bästa och tryggaste assistansen.

Juridisk hjälp – kostnadsfritt

Hos oss på Inspirera Assistans får du professionell hjälp med allt som rör din, ditt barns eller anhörigs personliga assistans – från ax till limpa. När du står i begrepp att ansöka om assistans är vi behjälpliga om du så önskar. Har du inget beslut kan du få hjälp av vår jurist med de intyg och sådant som ska styrkas för att få igenom din ansökan.

Vi kan till exempel hjälpa dig med att överklaga beslut från kommun eller Försäkringskassa i Förvaltningsdomstolen. Med en erfaren jurist säkerställer vi att vi gör rätt analys, granskar om beslut fattats på ett rättssäkert sätt och kan beskriva de faktiska omständigheterna för att du ska få rätt beslut om din personliga assistans. Vi hjälper dig att se till att beslutet motsvarar ditt hjälpbehov. Juridik kring personlig assistans.


Så blir du kund – steg för steg

Siffran 1, tinified

Kontakta oss

Kontakta oss gärna genom kontaktformuläret nedan eller genom att ringa oss på telefonnummer 08 525 269 69

Siffran 2, tinified

Vi lyssnar på dig och dina behov

När du kontaktar oss så lyssnar vi på dig och dina behov, sedan gör vi tillsammans en plan för hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig.

Siffran 3, tinified

Vi står på din sida

Vi finns med från ansökan – till din personliga assistans. Vi tror på att närhet till våra kunder ger mer trygghet och bättre service.


Vi finns här för dig – du väljer – vi lyssnar – tryggare assistans

Du väljer själv samordnare, till exempel kan du välja mellan privat, kooperativ eller kommunal samordnare. Ditt val av samordnare påverkar inte din rätt till personlig assistans. Om du väljer oss upprättar vi ett avtal och kontaktar Försäkringskassan och din kommun.

Du kan kontakta oss för ett förutsättningslöst möte. Under mötet går vi igenom din situation och kommer fram till vad du behöver hjälp med, till exempel verkställa beslut, överklaga eller ansöka om personlig assistans. Du kanske redan har fått ett beslut från Försäkringskassan eller kommunen och vill ha hjälp med att verkställa beslutet?

Utifrån beslutet tar vi fram en plan för hur det ska verkställas, det vill säga när och hur insatserna ska utföras och vem som ansvarar för vad. Vi kommer också utifrån dina önskemål att rekrytera personliga assistenter till dig. Vi erbjuder alltid kostnadsfri, kvalificerad juridisk hjälp i frågor som rör personlig assistans.

Eftersom vi tror att närhet till våra kunder ger mer trygghet och bättre service. Vårt mål är att bistå människor oavsett funktionsnedsättning med den i särklass tryggaste personliga assistansen. Det har gjort att vi har blivit marknadens tryggaste bolag. Vår verksamhet genomsyras av fem värdeord: engagemang, kompetens, respekt, omsorg och trygghet, vars initialer bildar ordet EKROT, ett ord som återfinns i allt vi gör.

Bli kund idag! Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.