Conny, personlig assistent på Inspirera Assistans

Våra assistenter är våra viktigaste resurser som lever vår värdegrund varje dag. Läs här om Conny som arbetar som personlig assistent på Inspirera Assistans. 

Berätta lite om dig själv, vem är Conny?

Jag är trebarnsfar med hund. Jag har jobbat med barn och ungdomar inom vården sedan 2009. På fritiden håller jag på med bilar och motorsport. Även e-sport är ett stort intresse, jag har till och med tävlat och vunnit en hel del. 

Varför har du valt att jobba som personlig assistent? 

För mig var det ett beslut där det ena gav det andra. Jag har väldigt hög förståelse för personer med neuropsykiatriska funktionshinder eftersom både jag själv och ett av mina barn har det. Under min skoltid hade jag det väldigt svårt, det var både svårt att hänga med i skolarbete samt svårt med kompisar då jag var utstött. På den tiden sa man att jag var ett problembarn. Jag kämpade väldigt mycket med mig själv och allt runt omkring. 

När jag blev äldre så blev det naturligt för mig att arbeta med människor. Jag har väldigt lätt för att få kontakt med människor och jag bryr mig om andra på riktigt. Det är som att jag kan känna av dem på ett bra sätt. På så sätt hamnade jag inom vården, först inom äldreomsorgen och nu som personlig assistent. 

När jag går till mig jobb så vet jag inte hur just den här dagen kommer se ut, den ena dagen är inte den andra lik. Jag tycker att det gör mitt jobb så spännande! Det är dessutom inte bara ett jobb som alla andra, utan det betyder någonting mer. 

Just nu är jag assistent till ett barn, och jag bryr mig om den här pojken som jag jobbar med på riktigt. Det är inte bara ett jobb, man är så nära andra människor och hjälper till så att en annan kan leva ett så normalt och rikt liv som möjligt. Det ger mig en känsla i magen och i hjärtat av att jag gjort någonting bra.

Varför ska man välja att arbeta med personlig assistans?

Om man vill kunna gå hem med ett fullt hjärta där man är glad – då är det här jobbet för dig. 

Jag känner att jag gör skillnad och gör så mycket mer än att bara vara där. Jag får vara med om så mycket mer än vad man skulle kunna föreställa sig. Det handlar om att få se och vara med och bidra till att en människa utvecklas, det gör arbetet som personlig assistent till ett mycket viktigt och bra arbete. 

Varför ska man välja att arbeta på Inspirera Assistans?

Jag har bland annat haft en fantastisk kontakt med cheferna på Inspirera Assistans, de är lyhörda och har sett till mina behov. Jag har själv en neuropsykologisk funktionsnedsättning och de har anpassat och sett till så att jag kan vara den bästa versionen av mig själv och kunna ge tillbaka till de jag arbetar med. Den arbetsplats jag är på nu är toppen. 

Vi får också utbildningar och kurser i samband i vårt arbete. För mig har det inte varit ett bra alternativ att studera i skolan, men de kurser som jag fått och får via Inspirera Assistans är någonting som jag tycker är väldigt bra och roligt. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag möter upp min kund när han kommer hem från skolan. Ofta är han väldigt glad. Med tanke på att han har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så kan intrycken i skolan ha påverkat honom så att han blir trött och då har han behov av mat och vila vilket gör att vi äter mellis och pysslar lite. Jag finns där för honom, vi leker, busar och tränar. Det blir som en vanlig dag med familjen,  vi kan vara ute eller inne, rita, laga mat eller hitta på någonting utomhus när vädret tillåter. Sedan tillkommer ju i mitt arbete sånt som att han behöver medicin vid vissa tidpunkter och sånt. Jag ser även till att han sköter sin personliga hygien. 

Friheten är helt fantastiskt, om det är en vacker dag så kommer vi ut. Det finns inga krav på vad vi måste göra, kundens vilja och inspiration styr vad vi hittar på. Jag är hans armar och ben så jag ser till att han kan göra det han vill. Men ibland behöver han göra sånt som han inte tycker är roligt och då måste jag även finnas där för honom så att det blir så bra som möjligt för honom. 

Info: Vad är neuro­psykiatriska funktions­nedsättningar (NPF)?Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom. Barn och elever har olika individuella förutsättningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar påverkar individen i olika omfattning. Mer om NPF.

Lämna en kommentar