Hur man hittar rätt personliga assistent – 5 tips

November 2022

Personliga Assistenter är yrkesverksamma som underlättar livet för personer med funktionsnedsättningar. En personlig assistent skapar flyt i vardagen. Det kan handla om personlig vård, tjänster hemma, i skolan, på jobbet eller i övriga vardagen. De anställs vanligtvis av privata assistansbolag (där du har större frihet att påverka vilken personlig assistent som ska arbeta med just dig), kommunen eller om man väljer att vara egen företagare. Här kommer tips för dig som ska hitta en egen personlig assistent det vill säga, rekrytera själv. 

1. Förstå hur den personliga assistenten ska vara för att passa just dig. 

För att hitta den perfekta personliga assistenten så kan du börja med att fråga dig tre frågor: Vad behöver jag hjälp med? Vilka egenskaper eller erfarenheter behöver den personliga assistenten för att kunna hjälpa mig med det? Vilken typ av person trivs jag med i vardagen. Det senare kan vara viktigt eftersom din personliga assistent kommer att spendera mycket tid i vardagen med dig.

2. Skapa en arbetsbeskrivning

Det kan vara bra för tydlighetens skull att skapa en arbetsbeskrivning. Detta kommer hjälpa dig när du ska skriva annonsen för att hitta din personliga assistent. Det är också bra att skriva ner eventuella kvalifikationer rätt kandidat behöver. Kvalifikationer kan handla om att välja någon som har den kompetens och erfarenhet som krävs för att hjälpa just dig. Om du letar efter någon som ska spendera mycket tid med ditt barn så kanske ditt krav är att den personen ska ha tidigare erfarenhet att arbeta med barn, om du har en funktionsnedsättning som kräver förkunskaper så är det bra att ha med det. Andra kvalifikationer skulle kunna vara exempelvis någon speciell utbildning, körkort, språkkunskaper, matlagning, kunna sköta husdjur, rökfri, vilja följa med på resor eller annat.

3. Välj någon som passar just dig

Det är inte bara hårda värden såsom kvalifikationer, erfarenhet och utbildning. Det handlar också om att det ska vara någon som du trivs med. Exempelvis så kanske du trivs med en person som håller sig lite för sig själv, eller så letar du efter en social person som du kan prata mycket med. 

4. Ge tydliga instruktioner så att personen blir specialist just för dig

Alla människor är unika, både du och din personliga assistent. Precis som det är viktigt att utbilda nya medarbetare i hur man gör sitt jobb på rätt sätt, så är det viktigt att du ger tydliga instruktioner för din personliga assistent så att hen vet hur man bäst hjälper just dig. Det kan hända att din personliga assistent har mycket erfarenhet men eftersom alla människor och situationer är unika så måste man ändå lära känna varandra så att din assistent kan bli specialist för just dig.

5. Släng in en nypa tålamod

Ibland känner man direkt om det stämmer eller inte, men ibland kan det vara bra att ha en nypa tålamod. Kanske din personliga assistent kan bli den bästa med lite instruktioner och hjälp på traven. På Inspirera Assistans har vi löpande utbildningar för personliga assistenter för att de ska kunna utvecklas och lära sig mer.


Övriga tips: När det är dags att annonsera

Var annonserar man efter en personlig assistent?

Arbetsförmedlingen är en vanlig plats för annonser, det innebär att du når väldigt många men du kan också få “för många” ansökningar så att du får gå igenom svar som inte är relevanta eller aktuella för dig. Du kan även annonsera på exempelvis blocket och/eller använda dina sociala nätverk såsom Facebook eller Instagram att dela din annons. 

Ett sätt att börja är att prata med vänner och bekanta för att sprida information om att du söker en personlig assistent. Ibland kan det kännas tryggt att ta in personer på intervju som du hittat via de du känner och litar på. Ibland kan det också vara en släkting eller vän som söker jobb och det kan vara en bra match. 

Exempel på sånt som kan vara med i annonsen

  • Beskriv kvalifikationerna för tjänsten
  • Anställningsform, omfattning och lön
  • Finns kollektivavtal
  • Beskriv var och när arbetet utförs
  • Presentera dig själv

Läs mer

Lämna en kommentar