Inspirera Rockar sockorna!

Vad är Rocka sockorna?

Den 21 mars är den internationella världsdagen för Downs syndrom, dagen är instiftad av FN. Rocka sockorna började 2013 som en kampanj i USA ”Rock your socks” och blev initierat i Sverige 2014 av Svenska Downföreningen.

När man rockar sockorna så har man olikfärgade strumpor på sig vilket blir ett sätt att visa att olika är bra och lyfta alla människors lika värde.

Anledningen till att det är just den 21 mars är att Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Sockor med hälar vända mot varandra liknar en kromosom.

Hur är man med själv och Rockar sockorna?

Rocka sockorna är en chans för oss alla att göra något extra för att uppmärksamma Downs syndrom samt stödja och uppmuntra människor med Downs syndrom – och det är superenkelt!

  1. Ta på dig olika strumpor!
  2. Ta ett foto eller video på dina (och andras) färgglada fötter
  3. Dela i sociala medier med taggarna:

#rockasockorna #downssyndrom

Och för dig på Inspirera: #inpirerarockar

Du kan också välja att tagga #downsyndrome på engelska

Om du vill göra mer för att arbeta mot fördomar och stödja arbete kring Downs syndrom, så kan du exempelvis bli medlem eller skänka en gåva till Svenska Downföreningen.

Rocka våfflorna på Inspirera!

Vi uppmuntrar alla på Inspirera att Rocka sockorna och vi tar det även ett steg längre och Rockar våfflorna. På våra Kafékompisträffar tillsammans med kunder, assistenter och medarbetare, har alla möjlighet att Rocka både sockor och våfflor (äta våfflor). När vi Rockar sockor och Rockar våfflor så uppmärksammar vi alla med funktionsnedsättning. Håll utkik i våra sociala medier under hashtaggen:

#rockavåfflorna

Heja Olika!

Förutom att Rocka sockorna uppmärksammar människor med Downs syndrom så är det också en chans att uppmuntra alla människor att leva sitt liv till fullo, oavsett vilken typ av funktionsnedsättning man eventuellt har. Det är en dag för att visa att alla människor är lika värda och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

För alla, stora och små, så är Rocka sockorna ett fint sätt att visa sin omtanke och stöd!

Läs mer

Personlig assistans


Publicerad: 7 mars 2023

Lämna en kommentar