Personlig assistans – personligt

November 2022

Är du intresserad av att arbeta som personlig assistent och undrar vad man behöver man för utbildning för det? Det krävs inte någon speciell utbildning för att arbeta som personlig assistent utan det är istället väldigt personligt vad som krävs för just den personen som du ska vara assistent för.

Ditt viktiga arbete är att göra så att vardagen flyter på och att livet blir enklare. Varje människa är unik och därför ser jobbet väldigt olika ut från person till person och oftast även från dag till dag. Arbetsuppgifter kan vara allt från att laga mat till att hjälpa någon att komma till jobbet, vara skolan, gå på bio eller gå ut i naturen, eller gå på kalas eller nöjespark. Du kanske ser till att livet blir enklare hemma, på jobb/skola eller på fritiden.

Personligt som assistent – empati och professionalism

Det viktiga när du ska arbeta som personlig assistent på Inspirera Assistans är att du har empati. Empati betyder i korthet förmågan att uppleva och förstå andas känslor. Det handlar först om att du bryr dig om andra människor. Man skulle kunna säga att det är en typ av inlevelse och medkänsla. Det handlar om att sätta sig in i och känna vad andra känner.

Om du har empati så kommer leda till att ni har en god kommunikation med respekt och integritet.

Det är på ett sätt personligt att arbeta som personlig assistent. Du är med i vardagen hos den som är funktionsnedsatt och hjälper den personen att leva ett självständigt liv. Det finns också andra kontaktytor runt om den som är funktionsnedsatt och det kan vara så att du relaterar till familj, anhöriga och vänner. På så sätt är det väldigt viktigt att man hittar ett professionellt förhållningssätt.

Personligt med assistans – du väljer

Att få personlig assistans och att välja personlig assistent kan vara väldigt personligt. Du ska själv få välja vem som ska vara din assistent och hur stödet ska se ut.


Lämna en kommentar