Sommarkollo för barn med funktionsnedsättning 2023

Publicerat: 6 april 2023 av Inspirera Assistans

Sommarkollo eller sommarläger är en fantastisk möjlighet för barn att få en oförglömlig sommarupplevelse. Vi hjälper dig att hitta ett läger som passar just ditt barn eller din ungdom. Det finns många organisationer runt om i Sverige som erbjuder sommarkollo för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Ett av dessa är RBU (Rörelsehindrade Barn & Ungdomar). Varje sommar anordnar de sommarläger för barn och ungdomar samt familjer. På lägren finns det möjlighet att delta i olika aktiviteter, som till exempel äventyr, musik eller digitala träffar – mycket mer. Här finns tillfällen att nya vänner och ha kul tillsammans. Du finner länk till mer information och anmälan i listan nedan.

Sista ansökningsdatum varierar så det är viktigt att kontrollera på hemsidorna för att vara säker på exakt datum och hur man ansöker. Och kom i håg att ansöka i tid.

Att delta i sommarkollo kan vara en fantastisk upplevelse för alla barn och ungdomar. Det ger möjlighet till nya erfarenheter och vänner, samtidigt som det är en trygg och rolig miljö att vara i. Om du har ett barn med funktionsnedsättning, ta en titt på nedan länkar för att se om det finns ett sommarläger som passar ditt barn.

Läger och kollo för barn med funktionsnedsättning

Afasiförbundet talknuten
Varje år bjuder Afasiförbundet/Talknuten in ungdomar med språkstörning/DLD i åldern 12-17 år till ett läger. Vi håller till på Domaruddens friluftsgård utanför Åkersberga i Stockholms län. Barn och unga från hela landet är välkomna till lägret.
Kollo – afasi.se

Bromma KFUM
Sommarlägret Gröna Dar välkomnar barn och unga med funktionsvariationer. I en lugn och stillsam miljö, i mindre grupper och med hög ledartäthet är vi på vackra Kärsögården i sjö nära natur.
Läger – bromma.kfum.se

​Förbundet Blödarsjuka i Stockholm
Sommarläger för blödarsjuka barn i åldrarna 8 -15 år. Med på lägret finns vuxenledare, ungdomsledare och en sjuksköterska med koagulationserfarenhet som har det har workshops om blödarsjuka samt ”stickskola” och hjälper till med att ge medicinering. 
Sommarläger – fbis.se

Svenska Downföreningen – obs läger på våren
Svenska Downföreningen anordnar läger en till två gånger per år, för barn med Downs syndrom 0-2 år eller 2-4 år och deras familjer.
Babyläger – svenskadownforeningen.se

Kasper kollo – många olika!
Kasper kollo har kollo och läger för barn, ungdomar och unga vuxna med en diagnos inom autismspektrumet. Verksamheten utformas utifrån våra deltagares styrkor, intressen och drömmar. Med en tydlig struktur och kunnig personal skapar vi möjligheter att ha kul och knyta nya sociala kontakter samtidigt erbjuder vi avlastning för vårdnadshavare som vet att deras barn befinner sig i en trygg och stimulerande miljö.
Kollo och läger – nytida.se

Magelungen kolloverksamheter – många olika!
Magelungen kolloverksamheter har bland annat helgkollo, lov- och sommarkollo, familjehemskollo och familjeläger. Magelungen kollo bedriver verksamhet utifrån LSS och SoL. Det finns fyra kollogårdar som finns i Trosa Gillbergsvik, Gävle Skaparbyn, Örebro Sutterboda och Örebro Kvinnersta. Vi har även en mötesplats med dagkollo i Stockholm Älvsjö. Magelungen kollo erbjuder ett sammanhang där barn och ungdomar tillsammans med trygga vuxna får möjlighet att stärka sin egen förmåga och självkänsla. Vi individanpassar vistelsen med målet att alla ska få delta och inkluderas i ett gruppsammanhang.
Kolloverksamheter – magelungen.com

Min Stora Dag
En Stor Dag har läger som vänder sig till ungdomar mellan 14-18 år som lever med sjukdomar och diagnoser. Min Stora Dags läger finns med flera olika teman, exempelvis sång- och musik, äventyr och e-sport. Lägerna erbjuder en unik chans att träffa andra ungdomar som lever med sjukdomar och diagnoser och ofta bildas nya vänskaper.
Läger – minstoradag.org

Riksförbundet DHB
Riksförbundet DHB anordnar olika läger för barn och ungdomar som är döva, har en hörselskada eller språkstörning och deras familjer. På Bosön får barnen möjlighet att umgås med andra barn som är döva, hörselskadade eller har en språkstörning. Tillsammans får de prova på olika aktiviteter som friidrott, rullstolsbasket, agility och bågskytte.
Läger – dhb.se

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar
Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) erbjuder sina medlemmar olika läger. RBU anordnar digitala ungdomsträffar under våren och sommaren.
Läger sommar 2023 – rbu.se

Serigmo Care
Serigmo Care har korttidsvistelse, kollo, höst och sportlovs läger för ungdomar som tillhör LSS. Under sommaren anordnas 2 läger: 1 riktar sig främst till ungdomar med intellektuell funktionsvariation, 12-17 år och 18-25 år; 2 riktar sig till ungdomar med ASD/Aspergers syndrom och liknande, 12-17 år och 18-25 år serigmocare.se

Sommarkollo i Småland
Sommarkollo i Småland anordnar LSS-kollo för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning och autism som är mellan 10 – 30 år. Läger som vänder sig till ungdomar med: Lindrig/måttlig intellektuell funktionsnedsättning, Autism nivå 1, eller Aspergers syndrom.
Kollo – leva.se

Stockholms stad
Stockholms stad anordnar kolloverksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. De arrangerar kollo under sportlov, påsklov och sommarlov.
LSS kollo – stockholm.se

Sveriges dövas ungdomsförbund
SDUF:s läger är inte bara för barn utan också för äldre ungdomar. SDUF ordnar läger i tre olika åldersgrupper; 6-12 år, 13-17 år och 18-30 år och har olika teman på lägren.
Läger och events – sduf.se

Synskadades riksförbund
Sommarläger på Tvetagården för dig som är 7 -16 år. Barn från hela landet är välkomna till Ågestagården i Farsta Strand. Vi kommer att bada, fiska, paddla kanot, grilla korv, sjunga och busa. Den som vill kan också åka vattenskidor eller badring och den som vågar kan vara med på vattenkrig.
Sommarläger – srf.nu

Träffstugan
Träffstugan är en fritids- och ungdomsgård i Sköndal i södra Stockholm. Hit är du som är 7–25 år och har en funktionsnedsättning välkommen. Träffstugans verksamhet är öppen och kostnadsfri. Undantag är vissa utflyktsaktiviteter och vår sommarverksamhet, som kräver föranmälan.
Träffstugan – ung.stockholm.se

Läs mer

Personlig assistans

Lämna en kommentar