Dansens dag 2023

Publicerad 24 april av Inspirera Assistans

Den 29 april firar vi Dansens dag! Den firas i hela världen av miljontals dansare och är ett initiativ från UNESCO (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur).

Det främsta syftet med Dansens dag är att uppmärksamma dans. Under dagen brukar det vanligtvis finnas prova på dans, gratis föreställningar, föreläsningar om dans, danskvällar, program om dans i olika kanaler etc. Det arrangeras och organiseras av bland andra: danskompanier, dansgrupper, dansskolor, skolor, föreningar, företag och kommuner. Arrangörerna har full frihet att skapa innehåll men på UNESCOs sida föreslår de att det ska förmedla någonting om danskost, historia, betydelsen för samhället och annat.

Dans är en konstform och en språkform som kan sammanföra människor som är från olika kulturer och talar olika språk. Dans handlar om att röra kroppen till musik och det kan vara till glädje på många olika sätt, såsom att utföra dansen eller att se eller känna dansen.

Dans som idrott har många hälsofördelar, inklusive bättre kondition, koordination, balans, kroppsuppfattning och smidighet. Dans är också en rolig och social aktivitet som ger dig möjlighet att träffa nya människor och ha kul tillsammans.

Parasport Sverige har en samlingssida med idrotter, Para Me, här kan du se vilka föreningar för dans som är listade på Para Me och som finns nära dig.

För dig som vill haka på och dansa hemma har vi lagt in lite videos från Youtube nedan, hoppas du vill hänga på och fira dansens dag med oss på Inspirera!

Mer om dans

Dansa hemma

Svenska Danssportförbundet och dansföreningen Dance direction en gemensam träningsfilm som vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Wheelchair Dance Fitness

Inspiration Rullstolsdans

www.InfiniteFlowDance.org

Läs mer

Personlig assistans

Parasport, hitta sport och kompetensstöd

#dansensdag2023 #inspirerainspirerar #inspireraassistans #personligassistans

Lämna en kommentar