Inspirera på Funkisfestivalen 2023

Av Inspirera Assistans, Uppdaterad 2023-06-16

Allt om Funkisfestivalen 2023

Vi på Inspirera Assistans är så glada att vi ska vara en del av Funkisfestivalen 2023 och ställa ut på finalen som går av stapeln den 19 juni 2023 på Stockholm Waterfront. Kom till en härlig musikfestival för alla och hälsa på oss vid vår monter!

Funkisfestivalen är en årlig melodifestival för personer inom LSS med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Tävlingen började som Väsby Melodifestival (i Upplands Väsby) år 2011, men i dag är det en aktivitet som drivs av föreningen Funkisglädje tillsammans med deltagande kommuner och arrangörsmedlemmar. Till finalarrangemanget i juni 2023 kommer artister från 12 kommuner för att delta och tävla. Dessutom kommer fler ur målgruppen att delta utanför själva tävlingsmomentet.

Information om riksfinalen 19 juni

Tid: 19 juni 18:30-21
Plats: Stockholm Waterfront

Köp biljett: HÄR

Kom till Inspireras utställning på Funkisfestivalen, tävla om fina priser och få ansiktsmålning!

Hitta oss på Inspirera Assistans på Funkisfestivalen 2023 så har du möjlighet att välja en ansiktsmålning (kostnadsfritt såklart), lära dig om oss på Inspirera och tävla om biobiljetter!

Målarfärg ansiktsmålning

Allt du behöver veta om Funkisfestivalen 2023

Vi har fått ställa några frågor till Veronica som är eventledare för Funkisfestivalen!

Berätta om Funkisfestivalen 2023

Hela arrangemanget genomförs på ett professionellt sätt, och ger en marginaliserad grupp människor möjlighet att få sjunga och uppträda på sina egna villkor och själva få stå i rampljuset. Arrangemanget lockar en stor publik, och intresset från media är stort. Publiken består främst av LSS-boendegrupper, anhöriga, politiker och tjänstemän från de olika kommunerna. Dessutom – och inte minst viktigt – är det väldigt roligt och givande på ett personligt plan för alla inblandade.

Hur uppkom idén?

Yvonne Boberg, som då var chef inom omsorgen i Upplands Väsby, tyckte att det saknades en melodifestival riktad till målgruppen inom LSS. Hon bjöd in några av de närmaste kommunerna att delta och det blev direkt en succé och har ständigt vuxit sedan dess.

Funkisfestivalen semifinal

Vem får vara med och tävla?

Funkisfestivalen är en sångtävling för enskilda artister. De kan sjunga en cover eller en egenskriven låt. Alla backas upp av en professionell orkester och körsångare.

Berätta om deltävlingarna

Varje medlemskommun arrangerar en deltävling utifrån de regler och riktlinjer som föreningen satt upp, och utser det bidrag som ska få representera dem i semifinalen.

Hur går röstningen till?

På deltävlingarna i varje kommun bestämmer kommunerna själva om de bara vill ha en jury eller om även publiken ska få vara med och rösta. Då viktas rösterna mot varandra. På finalerna är det både publik och jury som utser vinnarna.

Vem är med i juryn?

I juryn sitter deltagare från tidigare år, artister och personer med anknytning till musikbranschen på olika sätt. 

Hur många personer är med och tävlar i år?

I år är det 24 bidrag från från 24 olika kommuner som ställer upp i semifinalerna på Nalen. 12 av dessa bidrag går vidare till finalen på Stockholm Waterfront.

När och var är det final?

Den 19 juni kl 18.30 är det dags för årets final på Stockholm Waterfront. Även i år kommer prinsessan Sofia att vara prisutdelare.

Vem får komma och vara publik?

Alla är hjärtligt välkomna! Det brukar vara en härlig stämning och oförglömlig upplevelse.

Hur köper man biljetter?

Köp din biljett här!

Funkisfestivalen diplomutdelning

Berätta om Funkisglädje

Föreningen Funkisglädje är en ideell organisation som strävar efter att främja kultur och fritidsaktiviteter för personer med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Genom sitt stödjande arbete syftar föreningen till att skapa glädje, inkludering och möjligheter för dessa individer

Föreningen Funkisglädje har för avsikt att arrangera även andra typer av evenemang och aktiviteter som gynnar målgruppen och främjar deras delaktighet i samhället. Vilka typer av evenemang som skapas och genomförs är beslut som tas av föreningens medlemmar, vilket ger dem möjlighet att forma verksamheten efter deras önskemål och behov.

Kan man bli medlem i Funkisglädje?

Man kan bli medlem i Funkisglädje! Läs mer på vår hemsida om hur du eller din kommun kan bli medlem och stödja Funkisglädje. Även privatpersoner kan vara stödmedlemmar.


Läs mer från Inspirera Assistans

Lämna en kommentar